Ambulante Begeleiding

Wanneer
Ambulante begeleiding wordt ingezet voor cliënten met een lichamelijke- of verstandelijke beperking, een verslaving, een depressie, een angststoornis, of enige andere vorm van psychische en/of sociale gedragsproblemen. Niet zelden gaat aan de problemen een traumatische gebeurtenis vooraf, zoals een ontslag, een scheiding of het overlijden van een dierbare. Schulden en relatieproblemen zijn vaak in het geding.  Het doel van de individuele begeleiding is het verbeteren of het behouden van de zelfredzaamheid en participatie van de cliënt. Het uiteindelijke resultaat is het stimuleren van de zelfredzaamheid van de cliënt zelf en ervoor zorgen dat cliënt zorg kan dragen voor kinderen of huisgenoten die tot zijn of haar gezin behoren.

Hoe werkt het?
De thuisbegeleider komt bij u thuis. Samen met u worden de problemen in kaart gebracht. Tevens worden er afspraken gemaakt waar u samen met de thuisbegeleider aan gaat werken. De ondersteuning en begeleiding is gericht op:

  1. Cliënt begeleiden bij zijn of haar zelfredzaamheid
  2. Cliënt stimuleren bij zijn of haar participatie
  3. Ondersteuning bieden op het gebied van:
    • Het structureren van de huishouding
    • Een sociaal netwerk opbouwen
    • (Thuis)administratie bijhouden
    • Arbeidsparticipatie/dagbesteding
    • Zelfzorg en persoonlijk functioneren
  4. Ondersteuning bieden gericht op het verbeteren en behouden van de fysieke en geestelijke gezondheid van de cliënt
  5. Helpen bij het structureren van de post en het afhandelen van soortgelijke zaken
  6. Ondersteunen bij het verzorgen van de kinderen van het gezin bij uitval van de primaire verzorger(s)

In kleine stapjes werkt u samen aan verbetering van de situatie.

Samenwerking
Thuisbegeleiding wordt aangeboden in samenwerking met andere hulpverleners, waaronder huisartsen, maatschappelijk werk, psychiatrie, schuldhulpverlening, jellinek, jeugdzorg en GGZ. Elk van deze partijen heeft daarbij een eigen taak, maar dankzij de samenwerking hoeft u niet zelf op zoek naar de juiste instantie. De hulpverleners stemmen dit onderling af. Door deze intensieve samenwerking bent u verzekerd van optimale hulp.